B2 vitamin

B2 vitamin er et vandopløselig vitamin, hvilket betyder, at det ikke kan oplagres i kroppen, men i stedet skal tilføres dagligt enten via kosttilskud eller via kosten. B2 vitamin kaldes også for Riboflavin.

B2 vitamins virkning på kroppen

B2 vitamin sørger for, at cellerne producerer energi, regulerer omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Endvidere understøtter vitaminet hudens healingsprocesser og supplerer virkningen af B3 og B6 vitamin. B2 vitamin har også en positiv indvirkning på væksten, negle, hår, hud, tunge samt synet.

Her finder du B2 vitamin

Det anbefales at voksne mænd indtager 1,7 milligram B2 vitamin om dagen, kvinder 1,3 milligram. Ældre mænd dog 1,5 milligram og ældre kviner 1,2 milligram. Behovet for B2 vitamin vokser under graviditet og ammeperiode, og det anbefales derfor, at gravide og ammende indtager 1,6 og 1,7 milligram om dagen.

Vitaminet kan indtages som kosttilskud eller gennem kosten. B2 vitaminer findes bl.a. i kød, lever, fisk, mælk, ost, spinat, fuldkornsbrød, æg, bælgfrugter, bønnespirer samt mandler.

Mangel på B2 vitamin

Det sker stort set ikke, at en person har mangel på kun B2 vitamin. De fleste får normalt dækket behovet via kosten. Da vitaminet (som tidligere nævnt), supplerer virkningen af B3 og B6 vitamin, så er en riboflavinmanglen højst sandsynligt forårsaget af en mangel på disse to vitaminer.En mangel giver følgende indvirkninger:

Træthed, ondt i halsen, sprukne mundvige, betændte øjne, tungebetændelse med misfarvning af mundslimhinden samt skællende og fedtet hud.

B2 vitamin mangel forekommer især blandt børn, gravide og ammende kvinder, hos mennesker med ensidige kostvaner eller som er på slankekure samt blandt alkoholikere. Der ses også B2 vitaminmangel hos veganere, fordi deres kost ikke indeholder mælkeprodukter.

Mulighed for overdosering

Der er ikke risiko for overdosering med B2 vitaminer. Vitaminet er som nævnt vandopløseligt, så det udskilles med urinen og udgør derfor ikke risiko for forgiftning.