B3 vitamin

B3 vitamin er et vandopløselig vitamin, hvilket betyder, at det ikke kan oplagres i kroppen, men i stedet skal tilføres dagligt enten via kosttilskud eller via kosten. B3 vitamin kaldes også for niacin.

B3 vitamins virkning på kroppen

B3 vitamin hjælper kroppen med at omsætte proteiner, fedt og kulhydrater. Inde i cellerne hjælper B3 vitaminet med celledannelse og med at reparere ødelagte arveanlæg. Niacin får endvidere blodkarrene til at udvide sig, nedsætter blodets fedt og kolesterolindhold og udvinder energien fra maden. Vitaminet hjælper endvidere med til at nerve- og mave-tarmsystemet fungerer, og bevarer blodets iltkapacitet ved at sørge for, at de røde blodlegmer ikke klumper sammen.

Her finder du B3 vitamin

Det anbefales, at mænd indtager ca. 18 milligram B3 vitamin om dagen og kvinder ca. 13 milligram – gravide og ammende en smule mere.

B3 vitamin kan tages som kosttilskud eller indtages via maden. B3 vitaminer findes bl.a. i fuldkornsprodukter, nødder, kartofler, fjerkræ, svampe, indmad, kød, fisk, advokado, figner og svesker.

Mangel på B3 vitamin

Normalt får man dækket sit B3 vitaminbehov gennem kosten, så mangel herpå opstår ofte i forbindelse med en for ensidig kost, alkoholisme, alderdom, leversygdomme samt dårligt reguleret diabetes. Symptomber på mangel er f.eks. ændring af slimhinderne i munden, maven og tarmen. Tungen bliver mørkerød, betændt og opsvulmet. søvnbesvær, sårdannelser, hovedpine, irritabilitet, udslæt m.m. Det menes også, at B3 vitaminmanglen er årsag til sygdommen pellagra.

Mulighed for overdosering

Overdosering finder sted, hvis man indtager mere end 100 milligram om dagen. Overdosering medfører kløen i huden, hovedpine, blodtryksfald pga udvidelse af blodkarrene.