Crossfit

Crossfit er et træningsprogram, som bliver mere og mere populær i Danmark og resten af verden. Det siges, at der på verdensplan åbner 2 nye crossfitcentre om dagen.

Hvad er crossfit?

Crossfit er en sjovt, intens og hård måde at dyrke motion på og er for alle, som ønsker en bred, generel og ekstremt effektiv træning.

Crossfit stammer oprindeligt fra USA, hvor det blev opfundet af Greg Glassman, der er tidligere gymnast. Crosfitt programmet udfordrer konditionen, styrken, balancen, smidigheden og koordinationen og stiler efter at skabe en bred, generel fitness. Ifølge crossfit er der 10 kriterier, som fitness defineres ud fra – det gælder om at lave en lige god perfomance inden for alle 10. Kriterierne er: udholdenhed (kredsløb), stamina, styrke, hastighed, balance, smidighed, koordination, hastighed, præcision og behændighed (agility).

Hvordan foregår crossfit?

Crossfit er bygget op omkring intervaltræning. Der trænes på tid og med så høj intensitet og få pauser som muligt. En træningssession er bygget op omkring en Work of the Day (wod), Sessionen varer typisk 10 – 30 minutter alt efter niveau og bygger på en række forskellige øvelser, der skal gentages et bestemt antal gange på tid eller så mange gange som muligt inden for et bestemt tidsrum, eller med mest muligt vægt. Det er vigtigt at holde intensiteten så høj som muligt og at øvelserne udføres korrekt.

Der bruges kun få maskiner under en crosfitttræning. Der bruges f.eks. frie vægte, vægtstænger, kettlebells, ringe, armhævningsstativer m.m.

Hvilket tøj har man på til crossfit?

Det anbefales, at man under en crossfittræning har behageligt tøj på, med stor bevægelsesfrihed og som er svedabsorberende. Det er vigtigt, at kvinder husker at bruge en sportsbh, da der både indgår hoppeøvelser og løb i træningen. Det er endvidere en god idé at bruge sko med fleksible såler og en stabil og let forhøjet hæl.

Hvilken effekt har crossfit på kroppen?

Crosfit er en effektiv måde at træne kroppen på, og der vil hurtigt komme resultater. Styrken, konditionen, balancen og smidigheden forbedres, samtidigt med at kroppen strammes op og fedtprocenten nedsættes.

 Hvor kan man lave crossfit?

Rundt omkring i landet dukker der flere og flere crossfitcentre op. De fleste større fitnesscentre tilbyder også crossfittræning med uddannede instruktører, som kan vejlede og hjælpe med til at øvelserne udføres korrekt og risikoen for skader formindskes.