Flyskræk

Det fleste har nok prøvet at have en snert af flyskræk under en flyvetur. Mange er i stand til at se bort fra den, men for nogle, er flyskrækken så slem, at den forhindrer dem helt i at flyve.

Hvad er flyskræk?

Flyskræk viser sig ofte ved koldsved og kvalme efterfulgt af hjertebanken, hurtig vejrtrækning og akut dødsangst. Det siges, at op til 25% af danskerne lider af flyskræk i større eller mindre omgang. Hvad der udløser flyskrækken kan være meget forskelligt fra person til person. For nogle handler det om højdeskræk eller klaustofobi. For andre handler flyskræk om ubehaget ved turbulens, start og landing. Det kan endvidere være angstprovokerende, hvis der kommer pludselige og ukendte lyde fra motoren samt turbulens, hvor det føleles som om flyet ryster eller falder et stykke ned.

Kort fortalt kan man sige, at der er to hovedårsager til flyskræk – den rationelle årsag som siger, at et fly kan falde den og den irrationelle som handler om at miste kontrollen og være ude af stand til at gribe ind, hvis der skulle ske noget.

Et værktøj der kan hjælpe dig til at overkomme flyskræk er øvelser i en lydbog designet til at afhjælpe flyskræk. Du kan købe den her.

Gode råd mod flyskræk

Det kan være svært at slippe af med sin flyskræk. For nogle er det en kamp hele livet igennem, mens andre er i stand til at overvinde den. Fælles for alle ramt af flyskræk er ønsket om at slippe af med den, og vi bringer hermed nogle gode råd, som den enkelte kan forsøge sig med:

1. Forbered dig på flyveturen nogle uger i forvejen. Brug nogle minutter hver dag på mentalt at forestille dig flyveturen fra start til slut.

2. Kontroller åndedråttet. Dybe indåndinger gennem næsen og stille og rolige udåndinger gennem munden forhindrer hyperventilering, som ofte forstærker angsten.

3. Start dagen for flyrejsen stille og roligt, så du undgår stress. Stress gør det svært at slappe af og give slip på din flyskræk.

4. Søg viden om hvad der foregår under en flyrejse. Ofte opstår flyskræk pga. uvidenhed omkring flyet og måden den fungerer på.

5. Erkend din flyskræk og tal åbent om den. De fleste vil vise sympati for den og påvirkningen fra dem, som kan lide af flyve, vil have en positiv indvirkning.

6. Spis en nærende kost inden afrejse. Det vil hjælpe med til, at du føler dig bedre tilpas. Undgå samtidig kaffe, da kaffe forhindre afslapning.

7. Medbring en bog, et blad eller andet til at holde tankerne beskæftiget under flyveturen.

Såfremt ingen af disse gode råd virker, kan det være en mulighed at søge professionel hjælp til at komme ens flyskræk til livs. Mange steder udbydes der terapi eller hypnose, som har hjulpet mange mennesker med at slippe af med deres flyskræk. Det handler blot om at finde ud af, hvilken metode der kan hjælpe én bedst.