Raw food

Raw food er ved at vinde indpas verden over, også her i Danmark. Mange mennesker bliver mere og mere opmærksomme på, hvad de spiser, og hvad maden gør ved deres krop og sindsstemning. Det er derfor ved at være helt normalt og legitimt at lave forskellige ændringer i sin kost i et forsøg på holde kroppen ung og dermed få det bedre med sig selv. Mange vælger at leve efter raw food principperne.

Hvad er raw food?

Raw food er mad, der er råt, vegetarisk (dvs. uden kød), veganisk (dvs. uden æg og mælkeprodukter) og som ikke er varmet op til over 40 – 42 grader. Tankegangen bag raw food er, at maden skal være af en god kvalitet, økologisk og være sund og nærende for kroppen. Ingredienserne der benyttes til at tilberede raw food er grøntsager, frugt, nødder, rå kager, tang, alger, spirer, hvedegræs m.m. Denne type mad indeholder mange enzymer og mineraler. Enzymer er godt mod kroppens alderstegn og virker samtidig som katalysator i føden og sætter gang i fordøjelsen, nedbryder føden og sikrer optagelse af næring. Enzymer dør ved en opvarmining på højere end 42 grader, og raw food skal derfor ikke tilberedes ved højere varmegrader end dette.

Hvis du vælger at spise efter en raw food diet, skal min. 75% af alt den mad du spiser, være tilberedt efter denne metode. Dette kan være noget af en omvæltning for de fleste, da det f.eks. sætter en begrænsning i forhold til alm. dagligvarer som f.eks. mejeriprodukter og brød. Man kan evt. starte i det små og f.eks. skifte aftensslikket ud med nødder eller frugt.

Fordele ved raw food

At skiften den almindelige kost ud med raw food, kan have flere positive indvirkninger på kroppen. Mange oplever hurtigt, at de føler sig bedre tilpas både psykisk og fysisk, når de spiser efter raw food principperne. De oplever f.eks.:

  • energien bliver større, det medfører mindre søvnbehov.
  • forøget vitalitet
  • mere overskud i hverdagen
  • et slankere og sundere udseende

Derudover får kroppen mulighed for at komme af med de overskydende giftstoffer, som har hobet sig op gennem mange år med tilberedt mad og et stressfyldt liv. Raw food hjælper simpelthen kroppen med at afgifte.

Hvis du ønsker at komme igang med at spise efter principperne i raw food, så findes der mange gode bøger om emnet, som kan købes i den lokale boghandel, over nettet eller lånes på biblioteket. Det kan også være en god idé at gå ned i den lokale helsekostforretning og få gode råd derigennem. Ingredienserne til raw food kan købes både i dagligvarebutikker, helsekostforretninger eller over nettet. Det er derfor nemt at komme igang, da mulighederne er mange.