Paleo kost

Paleo kost (eller stenalder kost, som det også kaldes) er en livsstil, som bliver mere og mere populær, også her i Danmark.

Hvad er paleo kost?

Kort sagt kan man sige, at når man spiser paleo kost, så spiser man samme slags mad, som vores forfædre spiste i stenalderen. Kosten består af kød, nødder, æg, frø, grøntsager uden stivelse (dvs. ikke kartofler) og frugt. Dvs at man f.eks. ikke spiser sukker og forarbejdet mad. Følger man en madplan med paleo kost, spiser man heller ikke fødevarer, der er kommet til efter, at mennesket er begyndt at dyrke landbrug. Dvs. at man også skal holde sig fra korn, salt, bønner, ris og mælkeprodukter. Brød, slik, is, havregryn, yoghurt og kager, er heller ikke en del af en paleo kost.

Af drikkevarer anbefales det at drikke vand. Det er dog tilladt at drikke en smule kaffe og the samt sukkerfri sodavand (der dog indeholder skadelige sødestoffer og derfor ikke skal drikkes dagligt). Ligeledes er det ok at drikke en smule vin, øl og spiritus, så længe det ikke sker hver dag.

Fordele ved paleo kost?

At spise paleo kost er en god mulighed for at finde ud af, hvilken slags mad kroppen trives bedst med. Mange oplever på kort tid, at kroppen forandrer sig, og at de føler sig bedre tilpas. De ting som mange oplever som postive forandring er bl.a.:

  • bedre koncentration
  • mere energi i hverdagen og dermed mindre søvnbehov
  • bedre fordøjelse
  • pænere og renere hud
  • vægttab og dermed et slankere udseende

 Hvordan starter man med at spise paleo kost

Hvis man er interesseret i at spise paleo kost, kan man vælge enten at kaste sig lige ud i det, eller at begynde stille og roligt. Det kan for mange være svært at starte på at spise efter principperne, da det betyder, at man skal udelukke mange ting fra kosten, som for mange er en naturlig ting i hverdagen – såsom f.eks. morgenbrød fra bageren i weekenden, kage med kollegaerne om fredagen, slik i biografen osv. Det er også vigtigt at gøre sig nogle overvejelser i forhold til sin familie og øvrige sociale relationer. Er ens kæreste/ægtefælle med på idéen, eller skal man spise anden mad end resten af familien? Hvordan vil man have det med, at omverdenen spørger ind til ens spisemåde, hvergang man er ude? Hvad vil man gøre, hvis man skal spise på restaurent? Når man har gjort sig nogle tanker om disse spørgsmål, er man måske parat til at begynde på paleo kost.

For mange kan det være hårdt at starte lige på og hårdt med en paleo kost. De fleste af os er mere eller mindre afhængige af sukker, og det kan være hårdt for kroppen at blive afvænnet dette. Man kan derfor til en start nøjes med at spise paleo kost hver anden dag. Dette vil stadig gøre en stor forskel på velværsfølelsen og samtidig give kroppen mulighed for at vænne sig til den nye livsstil.

Er man interesseret i at komme igang med at spise paleo kost, så er der god hjælp at hente enten ved forskellige bøger eller via nettet. Her kan man finde inspiration til forskellige paleo opskrifter samt oversigter over, hvilke madvarer man må eller ikke må spise.