Vegetar mad

Det bliver mere og mere almindeligt at spise vegetar mad både her i Danmark og verden over. Folk som søger efter en ny og sundere livsstil starter ofte med at forsøge at spise vegetar mad og mærker, hvordan deres krop reagerer postivt på det. At spise vegetar mad er ikke, som mange måske tror, nødvendigvis en religiøs beslutning truffet af hippie-lignende personer, men derimod et sundt alternativ til den traditionelle kødfyldte kost.

Hvad er vegetar mad

Kort fortalt så er vegetar mad, mad der ikke indeholder kød. Vegetar mad består i stedet af frugt, grøntsager, pasta og andre kornprodukter, nødder, bønner, soyaprodukter osv. Vegetarmad indeholder hverken fisk, fjerkræ eller andet kød.

Vælger man at spise vegetar mad, er det vigtigt, at man sætter sig ind i kostens næringsmæssige indhold, så man får dækket sine daglige behov i forhold til proteiner, fedt, kulhydrater osv. Mange kødspisere får f.eks. deres proteinbehov dækket gennem kødet, hvor vegetarer i stedet skal få dækket dette behov gennem andre dele i kosten.

Hvorfor spise vegetar mad?

Der kan være mange grunde til at begynde at spise vegetar mad. For nogle kan det handle om et ønske om at leve sundere og spise en kost bestående af flere grøntsager. For andre kan det handle om en bevidst afstandstagen fra den behandling burhøns, tremmekalve og svin behandles på. Det kan være en måde, hvorpå personen kan vise, at han eller hun ikke accepterer den måde, dyrene behandles og slagtes på.

Fordele ved vegetar mad

Det har mange sundhedsmæssige fordele at spise vegetar mad. Undersøgelser har vist, at vegetar mad nedsætter risikoen for f.eks. blodpropper, kroniske sygdomme som fedme, hjerte-karsygdomme, sukkersyge, forhøjet blodtryk, nyrelidelser samt visse former for kræft samt generelt giver et bedre imunforsvar.

Hvordan spise vegetar mad?

Har man lyst til at komme igang med at spise vegetar mad, så er det nemt at komme igang. Trods hvad mange kødspisere tror, så består vegetar mad ikke kun af salat, men derimod af mange lækre, velsmagende retter, bare uden kød. Mange almindelige retter kan nemt laves vegetariske. F.eks. kan en lasagne nemt blive til en vegetarlasagne, hvis man undlader kødet og i stedet tilsætter fintskåret grøntsager.

Mangler man inspiration til vegetariske retter og opskrifter, så findes der mange vegetar kogebøger, ligesom man nemt kan finde hjælp på nettet, hvor der findes mange gode sider omkring dét at være vegetar og opskrifter på vegetariske retter.